Japan vergrijst in hoog tempo, en onderzoek wijst uit dat Japanners steeds minder puf hebben in seks en relaties. Dat voorspelt weinig goeds voor de economie.
Volgens een onderzoek van de Japanse overheid dat deze week werd gepubliceerd, is 40 procent van de Japanse twintigers en dertigers alleenstaand, en vinden ze dat ze geen partner nodig hebben. Vele Japanners van deze leeftijd noemen relaties “hinderlijk”, schrijft CNN.
Eerder onderzoek uit 2010 stelde zelfs dat één op de vier ongetrouwde Japanse mannen tussen de dertig en veertig maagd is. Het percentage voor vrouwen lag iets lager.
Vleselijk is vreselijk
Het is een trend die al een tijdje gaande is. Al in 2006 werd het concept van de “grasetende mannen”, een term die werd gemunt door publiciste Maki Fukusawa, een rage in Japan. “Grasetende mannen” zijn volgens Fukusawa jonge mannen die niet geïnteresseerd zijn in vleselijke relaties (in het Japans de letterlijke vertaling van seks). Ze doen weinig moeite om een vriendin te vinden, en hebben verder weinig andere doelen in het leven, anders dan aandacht besteden aan hun uiterlijk. Japanse vrouwen op hun beurt laten ‘grasetende mannen’ massaal links liggen – en blijven zo ook alleen achter.
Al met al slecht nieuws voor het land, dat op een demografische catastrofe afstevent. Japan heeft de snelst vergrijzende bevolking ter wereld. Als het zo doorgaat, is de Japanse bevolking tegen 2060 met 30 procent gekrompen. Twee op de vijf inwoners zullen ouder zijn dan 65 jaar, wat de vraag oproept of de Japanse economie dat wel aankan. Zeker omdat het chauvinistische Japan nauwelijks immigranten toelaat.
Minder inkomen, minder zelfvertrouwen
De regering van premier Shinzo Abe heeft moeite om een antwoord op het probleem te vinden. Tot recent was het overheidsbeleid erop gericht de vrouwen die wél een man hadden gevonden thuis te houden en kinderen te laten baren, maar dat heeft tot nu toe weinig effect. Bovendien loopt Japan door de geringe arbeidsparticipatie van vrouwen economische groei mis.
De aanhoudende economische malaise in Japan heeft een verwoestend effect op het zelfvertrouwen van Japanse mannen. "Economische status houdt nauw verband met zelfvertrouwen. Minder inkomen betekent minder zelfvertrouwen. En minder zelfvertrouwen maakt het moeilijk om een liefdesrelatie aan te gaan", zegt Shingo Sakatsume, als 'sekshulpverlener' actief bij de organisatie Witte Handen.
Kijken naar écht vrouwenlichaam
Witte Handen probeert Japanse mannelijke middelbare maagden te helpen met een op het oog wel erg onschuldig initiatief: een cursus naaktmodel tekenen. Moeten Japanse mannen daar in het land van snoeiharde manga opgewonden van raken? Daar gaat het niet om, legt Sakatsume uit. Het gaat erom dat mannelijke maagden van middelbare leeftijd vaak weinig ervaring met vrouwen van vlees en bloed hebben. Ze rustig te laten kijken naar het vrouwelijk lichaam kan de eerste stap zijn om dat op te lossen.
"Waarom zou je kiezen voor liefde of seks als er in Japan zoveel andere leuke dingen te doen zijn waarbij je niet het risico loopt om pijn te leiden?" schetst Sakatsume het probleem.
Nooit van gekomen
Een combinatie van te hoge verwachtingen en faalangst maakt dat veel Japanse mannen nooit de eerste stap durven te zetten. Zoals deelnemer Takashi Sakai (niet zijn echte naam), 41 jaar oud, en nog nooit gekust, laat staan in een relatie geweest. Zijn maagdelijkheid houdt hij al jarenlang geheim voor vrienden en familie.
"Als je een aantrekkelijk vrouw ziet, kun je haar uit vragen, haar hand vasthouden, haar een zoen geven, en zo verder", zegt Sakai. "Maar in mijn geval is het er nooit van gekomen. Ik dacht dat het vanzelf zou gaan, maar dat gebeurde niet." Door zijn verhaal te delen op bijeenkomsten van Witte Handen voelt hij zich al beter. Sakai heeft nog niet de hoop opgegeven ooit te worden ontmaagd.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl